Themadossier: Sport

(Top)sport en darmgezondheid gaan hand in hand. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar het ondersteunen van de darmwerking naast het leveren van optimale sportprestaties. Op deze pagina vind je meer achtergrond op het gebied van probiotica en luchtweginfecties bij atleten, maar ook interessante webinars van o.a. prof. Eric Claassen.

Kijk hier het webinar Sports Nutrition, Gut Microbiome & Athletic Health terug

Tijdens dit webinar ligt de focus op het nieuwste onderzoek naar de relatie tussen voeding, het darmmicrobioom en de gezondheid en prestaties van atleten. Internationale sprekers delen hun inzichten en geven praktisch advies. Het webinar is Engelstalig en is niet geaccrediteerd.

Lees hier het verslag van het webinar Sports Nutrition, Gut Microbiome & Athletic Health

Op 24 november 2021 organiseerde Yakult UK het webinar Sports Nutrition, Gut Microbiome & Athletic Health.  Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees dan hier het verslag (Engelstalig)

Video: Prof. Eric Claassen - Sport, microbiota en immuunsysteem

Prof. Eric Claassen werkt al decennia lang met (melkzuur)bacterien, voordat probiotica een bekend begrip werd. Tijdens deze video vertelt hij over de functies van bacterien in ons lichaam en welke rol (top)sport speelt op de samenstelling van de darmmicrobiota en de werking van het immuunsysteem.

Artikel sport en gezondheid: door behouden van darmintegriteit, stressbeheersing en probiotica meer kans op succes

De darm is een van de grootste organen in ons lichaam en wordt, net als de longen, door slechts een kwetsbare barrière van mucus en epitheelcellen van de buitenwereld gescheiden. De darmen beschermen het lichaam tegen indringers van buitenaf en laten tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen binnen. De microbiota speelt hierbij een belangrijke rol. Lees er meer over in dit artikel van Voeding & Visie.

Bovenste luchtweginfecties bij (top)sporters

Het doel van deze studie was het onderzoeken van de effecten van probiotica tijdens 4 maanden wintertraining bij mannen en vrouwen die aan duursport doen, op de incidentie van bovenste luchtweginfecties (URTIs) en immuunmarkers. Vierentachtig topsporters werden gerandomiseerd naar probiotica (n = 42) of placebo (n = 42) en ontvingen onder dubbelblinde procedures dagelijks probiotica of placebo gedurende 16 weken. Het percentage proefpersonen met placebo dat 1 of meer weken URTI-symptomen had, was 36% hoger dan het percentage proefpersonen die probiotica hadden gekregen. Regelmatige inname van probiotica lijkt gunstig te zijn voor het verminderen van de frequentie van URTI, wat gerelateerd kan zijn aan een beter behoud van de IgA-spiegel in het speeksel tijdens een winterperiode van training en competitie.

Animatie

Probiotica kunnen het risico op bovenste luchtweginfecties verlagen