Onderzoek met LcS

Er zijn meer dan 100 peer-reviewed publicaties beschikbaar van klinisch onderzoek met de L. paracasei Shirota. De onderzoeken zijn te vinden o.a. via Pubmed en Medline.

 

Hieronder staat een selectie van onderzoeken met de L. paracasei Shirota, gesorteerd op onderwerp. Meer onderzoeken met de LcS bacterie vind je ook op de website van Yakult Europa.

 

Wil je meer weten over een bepaald onderzoek of staat het onderwerp er niet bij? Neem contact op met een van de medewerkers van Science for Health!

Stoelgang (obstipatie)

Methode
In deze open studie is gedurende drie weken het ontlastingspatroon van kwetsbare ouderen (leeftijd 74-99 jaar) in een verpleeghuis gevolgd en geclassificeerd volgens de ‘Bristol Stool Chart’. De nulmeting werd gevolgd door een interventieperiode van zes weken waarbij de bewoners elke dag een flesje met 65 ml gefermenteerde zuiveldrank (met minimaal 6.5 miljard Lactobacillus casei Shirota bacteriën) dronken.

Er waren geen veranderingen in voeding en medicatie en de bewoners gingen onder begeleiding naar het toilet zodat de verpleging de ontlasting kon registreren volgens de Bristol Stool Chart.

Resultaten: Na zes weken interventie bleek de consistentie van de ontlasting van de deelnemers significant verbeterd ten opzichte van de nulmeting. Er waren minder obstipatie- en diarree stoelgangstypes waargenomen en meer stoelgangen van het ideale stoelgangtype.

Conclusie
Dagelijkse consumptie van een gefermenteerde zuiveldrank met Lactobacillus casei Shirota bacteriën kan de stoelgang van fragiele ouderen in een verpleeghuis verbeteren.

Abstract en fulltext

Van den Nieuwboer et al. (2015) Beneficial Microbes, 2015; 6(4): 397-403

Methoden
In dit dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek ontvingen 24 patiënten met chronische obstipatie (transittijd> 72 uur) een gefermenteerde drank met LcS (6,5 x 109 CFU) of een placebo, dagelijks gedurende 4 weken. Een Hinton-test met radioactieve markers werd uitgevoerd op alle deelnemers voor en na de interventie om de doorgangstijd van de dikke darm te beoordelen. Algemene gastro-intestinale symptomen werden geregistreerd met behulp van een wekelijkse vragenlijst.

Resultaten
Consumptie van dit probioticum leidde tot een significant snellere doorgangtijd van de dikke darm van 95,6 naar 76,5 uur (P = 0,05). Dit effect was het duidelijkst in de sigmoïde- en rectale transittijden (P <0,007). De verandering in transittijd van 98,8 naar 87,1 uur in de placebogroep was niet statistisch significant (P = 0.282).

Conclusie
Lactobacillus casei Shirota kan de doorgangstijd van de dikke darm verkorten bij patiënten met een trage stoelgang.

Consistentie van de ontlasting
Naast de frequentie van stoelgang is ook consistentie van ontlasting een belangrijk onderdeel van een gezonde stoelgang. De consistentie van de ontlasting wordt voornamelijk bepaald door het fecale watergehalte. Hardere en droge ontlasting worden vaak ervaren als belastend ook als dit niet meteen gekoppeld is aan obstipatie of PDS.

Het interessante is dat de consistentie van de ontlasting sterk samenhangt met bekende microbioom-markers. Microbiële diversiteit in de darm neemt bijvoorbeeld af bij de hogere Bristol Stool Scale-scores (6-7), waarmee een diarree-achtige stoelgang wordt bedoeld.

Er zijn verschillende studies met de LcS  waarbij stoelgangpatronen zijn onderzocht zoals de frequentie van de stoelgang, de transittijd en de consistentie van de ontlasting.

Abstract

Krammer et al. (2011) Coloproctology 33: 109-113
Sakai et al. 2011
Tilley et al. 2014

Methode
In dit dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde onderzoek uitgevoerd in Duitsland, dronken 70 chronisch geobstipeerde (meer verder gezonde) volwassenen dagelijks, gedurende vier weken, één flesje probiotische gefermenteerde melk (minimaal 6,5 x 109 CFU LcS) of een placebo.
De werkzaamheid werd beoordeeld door een wekelijks medisch onderzoek en een vragenlijst voor de patiënt (gastro-intestinale symptomen, welzijn en stoelgang). De ernst van de obstipatie, winderigheid en een opgeblazen gevoel werden gescoord als ernstige -, matig ernstige -, milde – of geen symptomen.

Resultaten
Vanaf de tweede week tijdens de interventie werd een significante verbetering van obstipatie symptomen waargenomen voor de personen in de probiotica groep (alle P <0,001).

Abstract

Koebnick et al. (2003) Can J Gastroenterol 17: 655-659

AAD (antibiotica geassocieerde diarree)

Het doel van deze studie was om (1) de effectiviteit van het gebruik van een commercieel probioticum met ten minste 6-5 × 10⁹ levende Lactobacillus casei Shirota (LcS) te beoordelen op het verminderen van de incidentie van AAD/CDAD, en (2) te onderzoeken of ondervoeding en protonpompremmers (PPI) risicofactoren zijn voor AAD/CDAD.

Methoden
In totaal werden 164 SCI-patiënten (50-1 (sd 17-8) jaar) met een antibioticabehoefte (mediaan 21 d, range 5-366) willekeurig toegewezen aan LcS (n 76) of geen probioticum (n 82). LcS werd eenmaal daags gegeven voor de duur van de antibioticakuur en werd daarna 7 dagen voortgezet. Het voedingsrisico werd beoordeeld met de Spinal Nutrition Screening Tool.

Resultaten
De LcS-groep had een significant lagere incidentie van AAD (17-1 v. 54-9%, P< 0-001). Bij baseline had 65% van de patiënten een risico op ondervoeding. Ondervoeding (64-1 v. 33-3%, P< 0-01) en het gebruik van PPI (38-4 v. 12-1 %, P= 0-022) bleken geassocieerd te zijn met AAD. Er werd echter geen significant verschil waargenomen in de inname van voedingsstoffen tussen de groepen. De multivariate logistische regressieanalyse identificeerde slechte eetlust ( < 1/2 gegeten maaltijden) (OR 5-04, 95% CI 1-28, 19-84) en geen probioticum (OR 8-46, 95% CI 3-22, 22-20) als de onafhankelijke risicofactoren voor AAD.

Conclusie
De huidige studie gaf aan dat LcS de incidentie van AAD bij gehospitaliseerde SCI-patiënten kan verminderen. Een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie is nodig om dit ogenschijnlijke therapeutische succes te bevestigen en te vertalen naar verbeterde klinische uitkomsten.

Wong S, et al. A Lactobacillus casei Shirota probiotic drink reduces antibiotic-associated diarrhoea in patients with spinal cord injuries: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2014 Feb;111(4):672-8.

Overleving en veiligheid

Doel
Het doel van deze studie was het meten van de gastro-intestinale overleving van Lactobacillus casei en de invloed ervan op de darmflora bij gezonde menselijke vrijwilligers.

Methoden en resultaten
Twintig gezonde vrijwilligers namen deel aan een dubbelblind placebogecontroleerd voedingsonderzoek met probiotica (10 met probiotica, 10 met placebo). Het probioticum werd gedurende 21 dagen dagelijks toegediend in twee aliquots van 65 ml gefermenteerde melkdrank (FMD) in een dosis van 8,6 +/- 0,1 Log(10)Lact. casei CFU ml(-1) FMD. Fecale monsters werden verzameld voor, tijdens en na de consumptie van FMD of placebo, en belangrijke groepen fecale bacteriën werden geteld door middel van fluorescente in situ hybridisatie (FISH) met behulp van oligonucleotide probes gericht op het 16S rRNA. De gevoede Lact. casei werd geteld met selectieve nutriëntagar en de identiteit van de kolonies werd bevestigd met gepulseerde veldgelelektroforese. Zeven dagen na inname van MKZ werd de Lact. casei teruggevonden in fecesmonsters van de actieve behandelingsgroep met 7,1 +/- 0,4 Log(10) CFU g(-1) feces (gemiddelde +/- SD, n = 9) en de aantallen bleven op dit niveau tot dag 21. Lact. casei bleef bij zes vrijwilligers tot dag 28 op 5,0 +/- 0,9 Log(10) CFU g(-1) feces (gemiddelde +/- SD, n = 6). De aantallen lactobacillen in de ontlasting namen significant toe na inname van FMD. Bovendien waren de aantallen bifidobacteriën hoger op dagen 7 en 21 dan op dagen 0 en 28 in zowel de met FMD gevoede als de met placebo gevoede groepen. Consumptie van Lact. casei had weinig waarneembaar effect op andere bacteriële groepen die werden geteld.

Conclusies
Dagelijkse consumptie van FMD maakte het mogelijk om een probiotische Lact. casei-stam in het maagdarmkanaal van vrijwilligers op een stabiel relatief hoog populatieniveau te houden tijdens de probiotische voedingsperiode.

Betekenis en impact van het onderzoek
De studie heeft bevestigd dat deze probiotische versie van Lact. casei goed overleeft in het menselijke maagdarmkanaal.

 

Tuohy KM, et al. Survivability of a probiotic Lactobacillus casei in the gastrointestinal tract of healthy human volunteers and its impact on the faecal microflora. J Appl Microbiol. 2007 Apr;102(4):1026-32.

Doelstelling
Diarree wordt vaak waargenomen bij ernstig zieke kinderen (CIC) die zijn opgenomen voor intensieve zorg. Er is steeds meer bewijs dat probiotica de incidentie van acute infectieuze en nosocomiale diarree en door antibiotica veroorzaakte diarree bij kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis in een niet-intensieve zorgomgeving verminderen. Ondanks de theoretische voordelen van het gebruik van probiotica bij CIC, blijft de veiligheid een punt van zorg bij deze kwetsbare groep. Het doel van deze studie was het vaststellen van de klinische veiligheid (invasieve infectie/kolonisatie) van Lactobacillus casei shirota (LCS) gebruikt als probioticum in CIC.

Methoden
Prospectieve, beschrijvende pilotstudie bij kinderen die waren opgenomen op een afdeling voor pediatrische intensive care. Gegevens met betrekking tot de veiligheid werden verzameld bij de eerste deelnemers aan een gerandomiseerde gecontroleerde studie om de effecten van LCS op de frequentie en consistentie van de ontlasting bij CIC te bestuderen. De veiligheid werd beoordeeld door bacteriologisch toezicht op LCS in oppervlakteswabs en endotracheale aspiraten (kolonisatie) en bloed-, urine- en steriele lichaamsvloeistofkweken (invasieve infectie/bacteriëmie).

Resultaten
Van 28 patiënten waren veiligheidsgegevens beschikbaar. LCS werd gekweekt uit de ontlasting van vijf van de zes proefpersonen die de darmen openden tijdens hun verblijf op de pediatrische intensivecareafdeling. Er was geen bewijs van kolonisatie of bacteriëmie met LCS in bacteriologische kweken verkregen van proefpersonen. Het preparaat werd goed verdragen zonder duidelijke bijwerkingen.

Conclusies
Onze pilot veiligheidsstudie suggereert dat het gebruik van LCS als probioticum in enteraal gevoede CIC veilig is.

 

Srinivasan R, et al. Clinical safety of Lactobacillus casei shirota as a probiotic in critically ill children. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2006 Feb;42(2):171-3.

In deze studie hebben we systematisch veiligheidsaspecten geëvalueerd in klinische studies met probiotica en synbiotica bij jonge kinderen (0-2 jaar). Deze studie is een update van eerdere rapporten en omvat de recente literatuur van 2008-2013. De veiligheidsevaluatie is uitgevoerd aan de hand van de Common Terminology Clinical Adverse Events (CTCAE) versie 4.0 schaal, en biedt daarmee ook richtlijnen voor toekomstige studies. Veiligheidsaspecten worden weergegeven en gerelateerd aan het aantal deelnemers per probiotische stam/cultuur, studieduur, dosering, klinische conditie en geselecteerde aandoeningen. De resultaten laten een tekortkoming zien in de precieze rapportage en classificatie van ongewenste voorvallen in de meeste studies. Analyse van 57 klinische studies met probiotica en synbiotica in combinatie met acht vervolgstudies geven aan dat het toedienen van probiotica aan baby’s tussen 0 en 24 maanden veilig is met betrekking tot de beoordeelde stammen bij baby’s met een bepaalde gezondheidsstatus of gevoeligheid. De meeste ongewenste voorvallen en ernstige ongewenste voorvallen werden beschouwd als niet gerelateerd aan het onderzoeksproduct en er waren geen grote veiligheidsproblemen. Bijna alle onderzoeken concludeerden dat geen van de bijwerkingen gerelateerd was aan het onderzoeksproduct; de onderzoeksproducten worden over het algemeen goed verdragen. Tot slot beperken inconsistente, onnauwkeurige en mogelijk onvolledige rapportages, evenals de variatie in probioticastammen, doseringen, toedieningsschema’s, onderzoekspopulaties en gerapporteerde uitkomsten, in hoge mate de generaliseerbaarheid van conclusies en pleiten ze overtuigend voor verplichte en gestandaardiseerde rapportage over ongewenste voorvallen (CTCAE) in ‘voedsel’-studies.

 

van den Nieuwboer M, Claassen E, Morelli L, Guarner F, Brummer RJ. Probiotic and synbiotic safety in infants under two years of age. Benef Microbes. 2014 Mar;5(1):45-60. doi: 10.3920/BM2013.0046. PMID: 24463207.

Deze studie had als doel de veiligheid van probiotica en synbiotica bij kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar systematisch te evalueren. Deze studie is het derde en laatste deel in een veiligheidstrilogie en er wordt een update gegeven aan de hand van de meest recente beschikbare klinische gegevens (2008-2013) door middel van de Common Terminology Clinical Adverse Events (CTCAE versie 4.0) classificatie. Veiligheidsaspecten worden weergegeven en gerelateerd aan het aantal deelnemers per probiotische stam/cultuur, studieduur, dosering, klinische conditie en geselecteerde aandoeningen. Analyse van 74 klinische studies wees uit dat toediening van probiotica en/of synbiotica bij kinderen veilig is met betrekking tot de specifieke geëvalueerde stammen, doseringen en duur. De populatie kinderen omvatte gezonde, immuungecompromitteerde en zwaarlijvige personen, maar ook personen met darmaandoeningen, infecties en ontstekingsziekten. Dit onderzoek bracht geen grote veiligheidsproblemen aan het licht, aangezien de bijwerkingen geen verband hielden, of vermoedelijk geen verband hielden, met het probioticum of synbioticum. Over het algemeen werden de onderzoeksproducten goed verdragen. Over het algemeen kwamen bijwerkingen vaker voor in de controlegroep dan bij kinderen die probiotica en/of synbiotica kregen. Verder wijzen de resultaten op inadequate rapportage en classificatie van bijwerkingen in de meerderheid van de onderzoeken. Daarnaast wordt de generaliseerbaarheid van conclusies sterk beperkt door de inconsistente, onnauwkeurige en mogelijk onvolledige rapportage en de variatie in probioticastammen, doseringen, toedieningsschema’s, onderzoekspopulaties en gerapporteerde uitkomsten.

 

van den Nieuwboer M, Brummer RJ, Guarner F, Morelli L, Cabana M, Claassen E. Safety of probiotics and synbiotics in children under 18 years of age. Benef Microbes. 2015;6(5):615-30.

Deze studie had als doel om systematisch de veiligheid van probiotica en synbiotica te evalueren bij volwassenen (≥18 jaar) die immuungecompromitteerd zijn. De veiligheid werd geanalyseerd met behulp van de Common Terminology Clinical Adverse Events (CTCAE versie 4.0) classificatie, waarmee een update werd gegeven van eerdere rapporten op basis van de meest recente beschikbare klinische gegevens (2008-2013). Veiligheidsaspecten worden weergegeven en gerelateerd aan het aantal deelnemers per probiotische stam/cultuur, studieduur, dosering, klinische conditie en geselecteerde aandoeningen. Analyse van 57 klinische studies geeft aan dat toediening van probiotica en/of synbiotica bij volwassenen met immuunsysteem veilig is met betrekking tot de huidige geëvalueerde probioticastammen, doseringen en duur. Individuen werden als immuun gecompromitteerd beschouwd als ze HIV-geïnfecteerd waren, ernstig ziek waren, een operatie ondergingen of een orgaan- of auto-immuunziekte hadden. Er waren geen grote veiligheidsproblemen in het onderzoek, aangezien geen van de ernstige bijwerkingen gerelateerd was, of vermoedelijk gerelateerd was, aan het probioticum of synbioticum en de studieproducten goed werden verdragen. In het algemeen traden AE’s minder vaak op bij immuungecompromitteerde proefpersonen die probiotica en/of synbiotica kregen in vergelijking met de controlegroep. Daarnaast toonden de resultaten een tekortkoming aan in de nauwkeurige rapportage en classificatie van AE in de meeste onderzoeken. Verder wordt de generaliseerbaarheid van conclusies sterk beperkt door de inconsistente, onnauwkeurige en mogelijk onvolledige rapportage, evenals de variatie in probioticastammen, doseringen, toedieningsschema’s, studiepopulaties en gerapporteerde uitkomsten. Wij stellen dat gestandaardiseerde rapportage van ongewenste voorvallen (CTCAE) in ‘voedsel’-studies verplicht zou moeten zijn, om zo de betrouwbaarheid van gegevens te verbeteren en het veiligheidsprofiel van probiotica te versterken.

 

Van den Nieuwboer M, Brummer RJ, Guarner F, Morelli L, Cabana M, Claasen E. The administration of probiotics and synbiotics in immune compromised adults: is it safe? Benef Microbes. 2015 Mar;6(1):3-17.

Aangezien veroudering gepaard gaat met veranderingen in de diversiteit en samenstelling van de microbiota, wat resulteert in een verhoogde gevoeligheid voor constipatie en diarree, lijken probiotica een veelbelovende interventie om de darmmicrobiota en de daarmee geassocieerde aandoeningen te moduleren en (gedeeltelijk) te herstellen. Hier bespreken we de huidige stand van zaken op het gebied van probiotica-innovatie voor oudere verpleeghuisbewoners met betrekking tot het verbeteren van de darmgewoonten. Door systematisch alle aspecten van de innovatiecyclus te onderzoeken, waaronder onvervulde behoeften van patiënten, werkzaamheid, veiligheid en gezondheidseconomie, onthulden we de belangrijkste barrières en bijbehorende kansen voor probiotische valorisatie binnen dit domein. Hoewel onze resultaten aangeven dat er een duidelijke onvervulde patiëntenbehoefte is en dat probiotische interventie zowel effectief als veilig kan zijn bij het verbeteren van de darmgewoonten van oudere bewoners in verpleeghuizen, hebben slechts weinig klinische studies dit probleem aangepakt. Klinische studies van hoge kwaliteit zijn nodig om de innovatiecyclus van probiotica in dit domein verder te stimuleren.

 

Larsen, O.F.A. ; van den Nieuwboer, M. ; Koks, Matthijs et al. Probiotics for healthy ageing : Innovation barriers and opportunities for bowel habit improvement in nursing homes. In: Agro FOOD Industry Hi Tech. 2017 ; Vol. 28, No. 5. pp. 12-15.

Een duidelijk veiligheidsprofiel van probiotica in de klinische praktijk is essentieel in de besluitvorming voor alle belanghebbenden en regelgevers. Probiotica zijn onderzocht bij verschillende doelgroepen, aandoeningen en leeftijdsgroepen. Hieronder valt ook het gebruik van probiotica bij ernstig zieke patiënten. Ondanks veelbelovende resultaten van het gebruik van probiotica en synbiotica, is er nog steeds een levendige discussie over het juiste en veilige gebruik van probiotica onder artsen, onderzoekers en regelgevers. Deze twijfel en discussie werden aangewakkerd door de hoge incidentie van sterfte die werd gerapporteerd in een onderzoek met ernstig zieke patiënten. Hoewel er sindsdien geen oorzakelijk verband is vastgesteld, wordt de veiligheid van probiotica in twijfel getrokken. In reactie hierop is er een overweldigende hoeveelheid bewijs verzameld dat suggereert dat probiotica veilig zijn. Bovendien blijkt uit gegevens dat probiotica het aantal ongewenste voorvallen verminderen ten opzichte van de controlegroep. Echter, door een gebrek aan gestandaardiseerde veiligheidsrapportage in klinische studies, is er nog steeds geen sterke bewijsbasis voor de veiligheid van probiotica. Hier bespreken we: (1) de rationale voor het gebruik van probiotica in kritisch zieken; (2) wat er gebeurde tijdens de Nederlandse Pancreatitis trial; (3) wat zijn de bekende veiligheidsrisico’s van probiotica op basis van de beschikbare gegevens; en tot slot (4) hoe standaardisatie in veiligheidsrapportage de innovatie van probiotica kan stimuleren. Het opbouwen van een sterk veiligheidsprofiel voor probiotische stammen zal het gebruik ervan versterken bij mensen die het meeste baat hebben bij microbiële modulatie.

 

Van Den Nieuwboer, M., & Claassen, E. Dealing with the remaining controversies of probiotic safety. Beneficial Microbes, 2019, 10(6), 605–616.

Immuunsysteem / stress

Doel
Hoewel verschillende studies de werkzaamheid van probiotica hebben aangetoond bij het voorkomen van infecties van de bovenste luchtwegen (URTIs) in risicogroepen, waaronder kinderen en ouderen, hebben maar weinig studies de werkzaamheid van probiotica onderzocht bij gezonde volwassenen die een normaal, dagelijks leven leiden. Daarom probeerden we de effecten van Lactobacillus casei stam Shirota-gefermenteerde melk (LcS-FM) op de incidentie van URTI’s bij gezonde kantoormedewerkers van middelbare leeftijd te evalueren.

Methoden
In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek consumeerden 96 in aanmerking komende mannelijke werknemers in de leeftijd van 30-49 jaar eenmaal daags LcS-FM met 1,0 × 10(11) levensvatbare LcS-cellen of controlemelk (CM) gedurende 12 weken tijdens het winterseizoen. URTI-episodes werden geëvalueerd door een arts via een vragenlijst over URTI-symptomen.

Resultaten
De incidentie van URTI’s tijdens de interventieperiode was significant lager in de LcS-FM groep dan in de CM groep (22,4 vs. 53,2%, P = 0,002). De time-to-event analyse toonde aan dat de LcS-FM groep een significant hoger URTI-vrij percentage had dan de CM groep gedurende de testperiode (log-rank test: χ (2) 11,25, P = 0,0008). Het cumulatieve aantal URTI episodes en cumulatieve dagen met URTI symptomen per persoon was lager in de LcS-FM groep, en de duur per episode was korter. In de LcS-FM-groep werd remming waargenomen van zowel verlagingen van de NK-celactiviteit in perifere mononucleaire bloedcellen als verhogingen van de cortisolspiegel in het speeksel.

Conclusie
De resultaten suggereren dat de dagelijkse inname van gefermenteerde melk met LcS het risico op URTI’s bij gezonde kantoormedewerkers van middelbare leeftijd kan verminderen, waarschijnlijk door modulatie van het immuunsysteem.

 

Shida, Kan & Sato, Tadashi & Iizuka, Ryoko & Hoshi, Ryotaro & Watanabe, Osamu & Igarashi, Tomoki & Miyazaki, Kouji & Nanno, Masanobu & Ishikawa, Fumiyasu. Daily intake of fermented milk with Lactobacillus casei strain Shirota reduces the incidence and duration of upper respiratory tract infections in healthy middle-aged office workers. European Journal of Nutrition. 2017 56. 10.1007/s00394-015-1056-1.

Het doel van deze studie was het onderzoeken van de effecten van een probioticasupplement tijdens 4 maanden wintertraining bij mannen en vrouwen die aan duursport doen, op de incidentie van bovenste luchtweginfecties (URTIs) en immuunmarkers. Vierentachtig zeer actieve personen werden gerandomiseerd naar probiotische (n = 42) of placebogroepen (n = 42) en ontvingen onder dubbelblinde procedures dagelijks probiotica (PRO: Lactobacillus casei Shirota [LcS]) of placebo (PLA) gedurende 16 weken. Bloed- en speekselmonsters in rusttoestand werden verzameld op de basislijn en na 8 en 16 weken. Wekelijks werden trainingslogboeken en ziektelijsten bijgehouden. Achtenvijftig proefpersonen voltooiden het onderzoek (n = 32 PRO, n = 26 PLA). Het percentage proefpersonen met PLA dat 1 of meer weken URTI-symptomen had, was 36% hoger dan het percentage proefpersonen met PRO (PLA 0,90, PRO 0,66; p = .021). Het aantal URTI-episoden was significant hoger (p < .01) in de PLA-groep (2,1 ± 1,2) dan in de PRO-groep (1,2 ± 1,0). Ernst en duur van de symptomen waren niet significant verschillend tussen de behandelingen. De speeksel-IgA-concentratie was hoger bij PRO dan bij PLA, significant behandelingseffect F(1, 54) = 5,1, p = .03; dit verschil was niet duidelijk bij aanvang, maar was wel significant na 8 en 16 weken suppletie. Regelmatige inname van LcS lijkt gunstig te zijn voor het verminderen van de frequentie van URTI in een atletisch cohort, wat gerelateerd kan zijn aan een beter behoud van de IgA-spiegel in het speeksel tijdens een winterperiode van training en competitie.

 

Gleeson M, Bishop NC, Oliveira M, Tauler P. Daily probiotic’s (Lactobacillus casei Shirota) reduction of infection incidence in athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2011 Feb;21(1):55-64.

Deze pilotstudie onderzocht de effecten van het probioticum Lactobacillus casei stam Shirota (LcS) op psychologische, fysiologische en fysieke stressreacties bij geneeskundestudenten die deelnamen aan een erkend landelijk examen voor promotie. In een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek consumeerden 24 en 23 gezonde geneeskundestudenten respectievelijk eenmaal daags gefermenteerde melk met LcS en placebomelk gedurende 8 weken tot de dag voor het examen. Psychofysische toestand, speekselcortisol, fecaal serotonine en plasma L-tryptofaan werden geanalyseerd op 5 verschillende meetdagen (8 weken voor, 2 weken voor, 1 dag voor, onmiddellijk na en 2 weken na het onderzoek). Fysieke symptomen werden ook gedurende de interventieperiode van 8 weken door de proefpersonen in een dagboek bijgehouden. In combinatie met een significante toename van angst op 1 dag voor het onderzoek, waren speekselcortisol en plasma L-tryptofaan niveaus significant verhoogd in alleen de placebogroep (P<0,05). Twee weken na het onderzoek had de LcS-groep significant hogere fecale serotoninespiegels (P<0,05) dan de placebogroep. Bovendien was het aantal proefpersonen dat last had van veel voorkomende buik- en verkoudheidssymptomen en het totale aantal dagen dat deze lichamelijke symptomen per proefpersoon optraden significant lager in de LcS-groep dan in de placebogroep tijdens de vooronderzoeksperiode op 5-6 weken (elk P<0,05) en 7-8 weken (elk P<0,01) tijdens de interventieperiode. Onze resultaten suggereren dat de dagelijkse consumptie van gefermenteerde melk met LcS een gunstig effect kan hebben op het voorkomen van het ontstaan van lichamelijke symptomen bij gezonde proefpersonen die worden blootgesteld aan stressvolle situaties.

 

Kato-Kataoka A, et al. Fermented milk containing Lactobacillus casei strain Shirota prevents the onset of physical symptoms in medical students under academic examination stress. Benef Microbes. 2016;7(2):153-6.

In deze studie werd onderzocht of Lactobacillus casei stam Shirota (LcS) de slaapkwaliteit verbetert onder psychologische stress. Er werd een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek uitgevoerd bij gezonde 4e jaars geneeskundestudenten die werden blootgesteld aan examenstress. Het onderzoek werd in twee opeenvolgende jaren herhaald bij verschillende groepen studenten en de gegevens werden samengevoegd. Gedurende 8 weken voor en 3 weken na een nationaal gestandaardiseerd examen kregen in totaal 48 en 46 proefpersonen een dagelijkse dosis van respectievelijk 100 ml LcS-gefermenteerde melk of niet-gefermenteerde placebomelk. De studiematen waren onder andere subjectieve angst, nachtelijke EEG-registraties (single-channel electroencephalography) en de Oguri-Shirakawa-Azumi (OSA) slaapinventarisatiescores van subjectieve slaapkwaliteit. De totale OSA-scores waren significant lager dan de uitgangswaarde op de dag voor het examen en herstelden zich na het examen, wat duidt op een door stress veroorzaakte afname van de slaapkwaliteit. Er was een significant positief effect van LcS-behandeling op OSA-factoren voor slaperigheid bij het opstaan en slaapduur. De slaaplatentie gemeten met EEG werd langer naarmate het examen naderde in de placebogroep, maar werd significant onderdrukt in de LcS-groep. Het percentage fase 3 niet-REM (N3) slaap daalde in de placebogroep naarmate het examen naderde, terwijl het in de LcS-groep gedurende het hele onderzoek gelijk bleef. Delta power tijdens de eerste slaapcyclus, gemeten als een index van slaapintensiteit, nam toe naarmate het examen naderde in de LcS-groep en was significant hoger dan in de placebogroep. Deze bevindingen suggereren dat dagelijkse consumptie van LcS kan helpen om de slaapkwaliteit te behouden tijdens een periode van toenemende stress. Het waargenomen behoud van de N3-slaap en de toegenomen deltasterkte in de LcS-groep kan hebben bijgedragen aan een hogere waargenomen slaaptevredenheid.

 

Takada M, Nishida K, Gondo Y, Kikuchi-Hayakawa H, Ishikawa H, Suda K, Kawai M, Hoshi R, Kuwano Y, Miyazaki K, Rokutan K. Beneficial effects of Lactobacillus casei strain Shirota on academic stress-induced sleep disturbance in healthy adults: a double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Benef Microbes. 2017 Apr 26;8(2):153-162.

Voor een effectief risicomanagement bij ouderen die lang in een zorginstelling verblijven, voerden we een open case-gecontroleerde studie uit om het effect van de inname van probiotisch gefermenteerde melk met Lactobacillus casei stam Shirota (LcS-gefermenteerde melk) op norovirus gastro-enteritis tijdens het winterseizoen tijdens de innameperiode te evalueren. In totaal werden zevenenzeventig ouderen (gemiddelde leeftijd 84 jaar) aan het onderzoek deelgenomen. Gedurende een periode van 1 maand was er geen significant verschil in de incidentie van norovirus gastro-enteritis tussen de met LcS-gefermenteerde melk toegediende (n 39) en de niet toegediende (n 38) groepen; de gemiddelde duur van koorts van >37°C na het begin van gastro-enteritis was echter 1-5 (SD 1-7) d in de eerste groep en 2-9 (SD 2-3) d in de laatste groep, wat een significante verkorting liet zien in de eerste groep (P < 0-05). RT-kwantitatieve PCR-analyse gericht op ribosomaal RNA toonde aan dat zowel Bifidobacterium als Lactobacillus significant dominant waren, terwijl Enterobacteriaceae afnamen in fecesmonsters van de toegediende groep (n 10, gemiddelde leeftijd 83 jaar), met een significante toename in de concentratie van fecaal azijnzuur. Continue inname van LcS-gefermenteerde melk zou positief kunnen bijdragen aan de verlichting van koorts veroorzaakt door norovirus gastro-enteritis door het corrigeren van het onevenwicht van de intestinale microflora eigen aan ouderen, hoewel dergelijke consumptie hen niet tegen de ziekte zou kunnen beschermen.

 

Nagata S, Asahara T, Ohta T, Yamada T, Kondo S, Bian L, Wang C, Yamashiro Y, Nomoto K. Effect of the continuous intake of probiotic-fermented milk containing Lactobacillus casei strain Shirota on fever in a mass outbreak of norovirus gastroenteritis and the faecal microflora in a health service facility for the aged. Br J Nutr. 2011 Aug;106(4):549-56. Epub 2011 Apr 27.

Doel
Deze studie had als doel om de effecten van Lactobacillus casei stam Shirota (LcS) op darm-hersen interacties onder stressvolle omstandigheden te onderzoeken.

 

Methoden
Drie dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoeken werden uitgevoerd om de effecten van LcS op psychologische en fysiologische stressreacties te onderzoeken bij gezonde geneeskundestudenten onder academische examenstress. Proefpersonen kregen dagelijks LcS-gefermenteerde melk of placebo gedurende 8 weken voorafgaand aan een nationaal gestandaardiseerd examen. Subjectieve angstscores, speekselcortisolniveaus en de aanwezigheid van lichamelijke symptomen tijdens de interventie werden samengevoegd en geanalyseerd. In de dierstudie kregen ratten gedurende 2 weken voer met of zonder LcS, waarna ze werden onderworpen aan watervermijdingsstress (WAS). De plasmacorticosteronconcentratie en de expressie van cFos en corticotropin releasing factor (CRF) in de paraventriculaire kern (PVN) werden onmiddellijk na WAS gemeten. In een elektrofysiologische studie werd de activiteit van de vagale afferente zenuw in de maag gevolgd na intragastrische toediening van LcS aan urethaan-verdoofde ratten.

 

Belangrijkste resultaten
Academische stress-geïnduceerde verhogingen van het cortisolgehalte in het speeksel en de incidentie van lichamelijke symptomen werden significant onderdrukt in de LcS-groep vergeleken met de placebogroep. Bij ratten die waren voorbehandeld met LcS werden WAS-geïnduceerde verhogingen van plasmacorticosteron significant onderdrukt, en het aantal CRF-expressiecellen in de PVN werd verminderd. Intragastrische toediening van LcS stimuleerde de vagale afferente activiteit van de maag op een dosisafhankelijke manier.

 

Conclusies & gevolgtrekkingen
Deze bevindingen suggereren dat LcS hypersecretie van cortisol en lichamelijke symptomen onder stressvolle omstandigheden kan voorkomen, mogelijk via vagale afferente signalering naar de hersenen en verminderde stressreactiviteit in de PVN.

 

Takada M, Nishida K, Kataoka-Kato A, Gondo Y, Ishikawa H, Suda K, Kawai M, Hoshi R, Watanabe O, Igarashi T, Kuwano Y, Miyazaki K, Rokutan K. Probiotic Lactobacillus casei strain Shirota relieves stress-associated symptoms by modulating the gut-brain interaction in human and animal models. Neurogastroenterol Motil. 2016 Jul;28(7):1027-36.  Epub 2016 Feb 20.