Welk probioticum adviseer je?
Er zijn onafhankelijke, wetenschappelijke organisaties die richtlijnen ontwikkeld hebben, bijvoorbeeld met aandachtspunten waaraan een probiotisch product moet voldoen. Welke punten dat zijn, lees je hier.
Probiotica worden ook wel ‘goede bacteriën’ genoemd. De officiële definitie gaat een stukje verder: probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer geconsumeerd in voldoende aantallen, een gezondheid bevorderende werking op de gastheer hebben. Deze definitie is in 2002 vastgesteld door een groep van experts van de ‘Food & Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties en de World Health Organisation (WHO).
In de FAO/WHO richtlijnen staat verder:
De toepassing van probiotica is de afgelopen jaren enorm toegenomen en beperkt zich niet tot producten voor consumptie, maar bijvoorbeeld ook voor gebruik op de huid. De meeste probiotische producten werken echter via de darmen. Van een goed probioticum zijn meerdere klinische studies beschikbaar, waarin de overleving van de stam door het maagdarmkanaal is bevestigd. Een bekende methode om dit aan te tonen is het tellen van levende bacteriën in feces van proefpersonen die gedurende een bepaalde periode een probiotische product genomen hebben.
In de definitie van probiotica wordt gesproken over ‘voldoende aantallen’. Om er zeker van te zijn dat je een kwalitatief goed product kiest, heeft de International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics (ISAPP) de belangrijkste adviezen op een rij gezet:
Niet alle probiotica zijn hetzelfde. Niet alleen verschillen de eigenschappen per bacteriestam ook de productformulering en dosering spelen een rol bij de effectiviteit van een probioticum.
Wil je meer weten over de verschillen tussen probiotica en de bacterien in gefermenteerde voeding? Lees dan onze Fermentatie-special. Je kunt de special hier downloaden of bestel een fysiek exemplaar.
Er zijn onafhankelijke, wetenschappelijke organisaties die richtlijnen ontwikkeld hebben, bijvoorbeeld met aandachtspunten waaraan een probiotisch product moet voldoen. Welke punten dat zijn, lees je hier.
De L. casei Shirota-bacterie is een van de meest onderzochte probiotische stammen ter wereld. We lichten graag van studies uit op de volgende pagina.
Met taxonomie wordt de naamgeving levende organismen bedoeld. De naam van bacteriën bestaat uit een aantal componenten.