Onderzoek & wetenschap

Wil je meer weten over onderzoek naar het microbioom en probiotica? Op deze pagina vind je een aantal publicaties van relevant onderzoek over de werking en toepassing van probiotica.

 

Er zijn meer dan 100 peer-reviewed publicaties beschikbaar van klinisch onderzoek met de L. paracasei Shirota. Deze onderzoeken kun je terugvinden op de website van Yakult Europa.

 

Wil je meer weten over een bepaald onderzoek of staat het onderwerp er niet bij? Neem contact op met een van de medewerkers van Science for Health!

Hoe kunnen we de microbiële diversiteit gericht beïnvloeden?

Het grote aantal micro-organismen in ons maag-darmkanaal noemen we de darmmicrobiota. De darmmicrobiota is betrokken bij allerlei essentiële processen in ons lichaam, zoals de energiehuishouding, het immuunsysteem, het functioneren van het spijsverteringsstelsel en zelfs bij hersenfuncties. Een verminderde diversiteit aan darmbacteriën kan leiden tot allerlei metabole, infammatoire en neurologische aandoeningen. Lees er meer over in het artikel.

Pre- en probiotica bij depressie en angst (review en meta-analyse)

De communicatie tussen darmbacteriën en onze hersenen loopt via verschillende wegen: via de nervus vagus (zenuwstelsel) of het immuunsysteem. Over en weer worden er signalen verzonden. Een verstoring van deze bi-directionele communicatie kan leiden tot bijvoorbeeld depressie of angstgevoelens. Lees hier het volledige artikel.

Economisch potentieel van probiotica bij ouderen in instellingen met chronische obstipatie

Probiotica hebben naast het verminderen van stoelgangproblemen nog een interessant effect wanneer gekeken wordt naar de zorgkosten. Uit onderzoek blijkt dat door de inzet van probiotica bij obstipatie een gemiddeld verpleeghuis jaarlijks tussen de €8000 en €25.000 kan besparen. Hierbij is rekening gehouden met de effectiviteit en de kosten van laxantia en probiotica maar bijvoorbeeld ook de loonkosten van zorgmedewerkers.

Onderzoek probiotica bij examenstudenten

Een pilot onderzoek onder gezonde studenten laat zien dat probiotica een rol kunnen spelen in het verminderen van de stressrespons voor een examen. In dit dubbelblinde placebo-gecontroleerde onderzoek werden twee groepen studenten gedurende acht weken gevraaagd een gefermenteerde melkdrank te gebruiken waarvan een verrijkt was met L. paracasei Shirota. De probiotica-groep rapporteerde minder stress-gerelateerde buikklachten en speekselmonsters lieten een stabielere cortisolwaarde zien vergeleken de controlegroep.

One health

Generaties lang wordt de diversiteit van de darmmicrobiota van de mens op de proef gesteld door externe verstoringen en een verminderde aanwas van symbiotische soorten tijdens het leven.  Het menselijke darmmicrobioom staat daardoor mogelijk op de rand van een catastrofale ineenstorting. Het is daarom belangrijk om de interactie met omgeving goed te houden.  Niet-pathogene interacties tussen ecosystemen spelen een sleutelrol in het behoud van gezondheid. Juist de uitwisseling met andere ecosystemen is belangrijk is voor het behoud van diversiteit (zoals tuinieren, contact met mens en dier maar ook voeding).

Onderzoek met probiotica in het verpleeghuis

Uit een Nederlandse studie blijkt dat dagelijkse consumptie van een gefermenteerde zuiveldrank met probiotica de stoelgang van fragiele ouderen in een verpleeghuis kan verbeteren. Er waren minder obstipatie- en diarree stoelgangtypes waargenomen en meer stoelgangen van het ideale stoelgangtype. Wil je meer weten over dit onderzoek? Download de special of lees het onderzoek.