Hersen-darm-as: lees, luister en bekijk

Er is de laatste jaren veel aandacht voor de connectie tussen de darm en de hersenen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Beluister de podcast, lees het verslag van het webinar Gut-Brain: explained of bekijk de replay van het webinar De darm, gastheer voor je tweede brein: mind-mood-food. Ook vind je hier meer informatie over een onderzoek onder studenten en een aantal interessante artikelen. 

Stress, slaap en darmgezondheid bij studenten

Uit recent onderzoek, blijkt dat 73% van de Nederlandse studenten slaapproblemen heeft tijdens stressvolle periodes. Als je voor een spannende gebeurtenis staat (zoals een examen) is een veelgehoord advies om vooral voor een goede nachtrust te zorgen. Dat je ook door aan je darmgezondheid te werken je slaapkwaliteit en gevoel van stress kunt verbeteren, was voor de meeste studenten onbekend. In hetzelfde onderzoek zegt twee derde van de studenten dat ze denken dat gezond en gevarieerd eten belangrijke actiepunten zijn tijdens stressvolle periodes. Lees alles over het onderzoek in de factsheet.

Lees de artikelen over slaap en mentale gezondheid

In samenwerking met twee landelijke nieuwsplatforms is er een serie artikelen geschreven over o.a. slaap en mentale gezondheid. Je vindt ze hier. Bekijk ook de andere artikelen.

Podcast "De innige band tussen je darmen en je brein"

Prof. dr. Robert Jan Brummer is maag-darm-lever-arts aan de Örebro Universiteit in Zweden, redacteur bij Stichting Darmgezondheid en directeur van het Nutrition-Gut-Brain Interaction Center.  In deze podcast Gezond gesprek van Gezondheidsnet bespreekt hij alles over de connectie tussen darm en brein. Luister de podcast.

Replay webinar De darm, gastheer voor je tweede brein: mind-mood-food

In dit webinar wordt uitleg gegeven over deze hersendarm-as, de relatie met de darmmicrobiota en de rol die voeding speelt bij de link tussen darm en brein. Uiteraard is er ook ruim aandacht voor adviezen in de praktijk.

Accreditatie: ADAP 1 punt, KRM 1 punt, KABIZ (BLCN) 1 punt,  BGN 1 punt.

Lees het verslag van webinar Gut Brain Axis: Explained

Wetenschappers krijgen steeds meer kennis over de fascinerende, maar complexe wisselwerking tussen de hersenen en de darmen, ook wel hersen-darm-as genoemd. Dat bleek tijdens het webinar “The gut-brain-axis: explained”. Sprekers: immunoloog prof. dr. Eric Claassen, microbioloog prof. dr. Jeroen Raes en gastro-enteroloog prof. dr. Robert Jan Brummer. Angela Severs van Scriptum heeft een overzichtelijk verslag geschreven over het webinar. Lees of download het hier direct!