Themadossier: Hersen-darm as

Er is de laatste jaren veel aandacht voor de connectie tussen de darm en de hersenen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees bijvoorbeeld het verslag van het webinar Gut-Brain: explained of bekijk de replay van het webinar De darm, gastheer voor je tweede brein: mind-mood-food. Ook vind je hier meer informatie over een onderzoek onder studenten en een aantal interessante artikelen.

Factsheet: Stress, slaap en darmgezondheid bij studenten

Uit recent onderzoek, blijkt dat 73% van de Nederlandse studenten slaapproblemen heeft tijdens stressvolle periodes. Dat je ook door aan je darmgezondheid te werken je slaapkwaliteit en gevoel van stress kunt verbeteren, was voor de meeste studenten onbekend. In hetzelfde onderzoek zegt twee derde van de studenten dat ze denken dat gezond en gevarieerd eten belangrijke actiepunten zijn tijdens stressvolle periodes. Je leest meer in de factsheet.

Webinar De darm, gastheer voor je tweede brein: mind-mood-food

Er is de laatste jaren veel aandacht voor de connectie tussen de darm en de hersenen. In dit webinar wordt uitleg gegeven over deze hersendarm-as, de relatie met de darmmicrobiota en de rol die voeding speelt bij de link tussen darm en brein. Uiteraard is er ook ruim aandacht voor adviezen in de praktijk. Dit webinar behandelt vooral de basis en is geschikt voor alle beroepsgroepen.
Presentatie: Esther Holvast, diëtist bij Science for Health
Duur: 60 minuten
Geaccrediteerd (1 punt) door: ADAP (diëtisten),  KRM, KABIZ (leefstijlcoaches) en BGN.

Verslag Gut Brain Axis: Explained

Wetenschappers krijgen steeds meer kennis over de fascinerende, maar complexe wisselwerking tussen de hersenen en de darmen, ook wel hersen-darm-as genoemd. Dat bleek tijdens het webinar “The gut-brain-axis: explained”. Sprekers: immunoloog prof. dr. Eric Claassen, microbioloog prof. dr. Jeroen Raes en gastro-enteroloog prof. dr. Robert Jan Brummer. Angela Severs van Scriptum heeft een overzichtelijk verslag geschreven over het webinar.

Review & meta-analyse: pre- en probiotica bij depressie en angst

Door de groeiende belangstelling voor het darmmicrobioom komt er ook meer aandacht voor de mogelijke toepassingen van prebiotica en probiotica bij depressie en angst. In een recente meta-analyse worden de uitkomsten van 34 klinische studies over dit onderwerp beschreven.

Highlights uit het onderzoek:

  • Een meta-analyse van 34 onderzoeken met pre- en probiotica bij depressie en angst.
  • Geen significant verschil voor prebiotica t.o.v. placebo bij depressie of angst.
  • Probiotica leverde kleine maar significante effecten op bij depressie en angst.

Artikelen over slaap en mentale gezondheid

In samenwerking met twee landelijke nieuwsplatforms is er een serie artikelen geschreven over o.a. slaap en mentale gezondheid. Je vindt ze hier. Bekijk ook de andere artikelen.