Diversiteit darmmicrobiota

Wil je weten waarom een diverse darmmicrobiota met veel verschillende soorten micro-organismen zo belangrijk is? Bekijk de animatie.

Lees meer en bekijk

Hersen-darm-as en probiotica

Ben je benieuwd hoe je hersenen en de darmen met elkaar communiceren en welke rol probiotica hierbij spelen? Kijk dan de animatie!

Lees meer en bekijk

Dysbiose en probiotica

In onze darmen leven miljarden commensale bacteriën (goede en slechte) die samen de darmmicrobiota worden genoemd. Verkeerde voeding, medicijnen, infecties maar ook stress kunnen er toe leiden dat de darmmicrobiota uit balans raakt. We noemen dat ook wel een dysbiose. Ben je benieuwd welke rol probiotica kunnen spelen?

Lees meer en bekijk

Probiotica kunnen het risico op bovenste luchtweginfecties voorkomen

Het is algemeen bekend dat de darmmicrobiota een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van onze gezondheid via het immuunsysteem en dat probiotica de darmmicrobiota kunnen verbeteren en herstellen. (…meer)

Lees meer en bekijk

Kostenbesparing in verpleeghuis door probiotica

Onderzoekers van de VU hebben onderzocht of het het inzetten van probiotica in verpleeghuizen bij obstipatie, kostenbesparend kan werken. Bekijk de animatie voor de opzet en uitkomsten van het onderzoek.

Lees meer en bekijk

Het effect van probiotische zuiveldrank op de stoelgang van ouderen

Het is duidelijk dat de veranderingen in de darmmicrobiota op oudere leeftijd grote gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid en het welbevinden. Met name in verzorgings- en verpleeghuizen krijgen veel ouderen (…meer)

Lees verder en bekijk

The mechanistic link between health and gut microbiota diversity

Although numerous reports link a decreased diversity of the gut microbiota to a declined health status, to date no mechanistic motivation for this exists. Here, we show by applying first principles basic graph theory  (…meer)

Lees meer en bekijk