Op donderdag 16 mei is Science for Health met de stand aanwezig op het Verpleegkundig College ‘Buik’ in het Carlton in Utrecht. Kom je even langslopen?

Koning, keizer, admiraal; buikpijn hebben we allemaal (wel eens). In jouw praktijk heb je ongetwijfeld ook dagelijks te maken met patiënten met buikklachten. Om je kennis hierover uit te breiden, organiseert Mark Two Academy op donderdag 16 mei a.s. in Utrecht een Verpleegkundig College dat geheel gewijd zal zijn aan dit onderwerp.

Om precies te zijn: buikklachten als gevolg van aandoeningen van het spijsverteringssysteem. Die klachten kunnen acuut optreden – bijvoorbeeld een blindedarmontsteking of een afgesloten galgangweg – of ze hebben een meer chronisch karakter – zoals het prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn.

Voor beide typen buikklachten gaan we aan de hand van casuïstiek in op de meest recente vormen van diagnostiek. Vervolgens bespreken we de nieuwste inzichten op het gebied van het ontstaan en de behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en IBD (inflammatory bowel diseases).

Tot slot gaan we in op de zin en onzin van voeding (diëten en leefstijl) als behandeling van buik-ziektes.

Namens de programma-adviesraad:

Prof. dr. Jeroen Kolkman, MDL arts, MST Enschede
Thea Korpershoek, verpleegkundig specialist MDL, Albert Schweitzer Ziekenhuis,Dordrecht