Verbetering stoelgangproblemen bij ouderen

Methode
In deze open studie is gedurende drie weken het ontlastingspatroon van kwetsbare ouderen (leeftijd 74-99 jaar) in een verpleeghuis gevolgd en geclassificeerd volgens de ‘Bristol Stool Chart’. De nulmeting werd gevolgd door een interventieperiode van zes weken waarbij de bewoners elke dag een flesje met 65 ml gefermenteerde zuiveldrank (met minimaal 6.5 miljard Lactobacillus casei Shirota bacteriën) dronken.

Er waren geen veranderingen in voeding en medicatie en de bewoners gingen onder begeleiding naar het toilet zodat de verpleging de ontlasting kon registreren volgens de Bristol Stool Chart.

Resultaten: Na zes weken interventie bleek de consistentie van de ontlasting van de deelnemers significant verbeterd ten opzichte van de nulmeting. Er waren minder obstipatie- en diarree stoelgangstypes waargenomen en meer stoelgangen van het ideale stoelgangtype.

Conclusie
Dagelijkse consumptie van een gefermenteerde zuiveldrank met Lactobacillus casei Shirota bacteriën kan de stoelgang van fragiele ouderen in een verpleeghuis verbeteren.

Abstract en fulltext

Van den Nieuwboer et al. (2015) Beneficial Microbes, 2015; 6(4): 397-403