Effect LcS op transittijd

Methoden: In dit dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek ontvingen 24 patiënten met chronische obstipatie (transittijd> 72 uur) een gefermenteerde drank met LcS (6,5 x 109 CFU) of een placebo, dagelijks gedurende 4 weken. Een Hinton-test met radioactieve markers werd uitgevoerd op alle deelnemers voor en na de interventie om de doorgangstijd van de dikke darm te beoordelen. Algemene gastro-intestinale symptomen werden geregistreerd met behulp van een wekelijkse vragenlijst.

Resultaten: consumptie van dit probioticum leidde tot een significant snellere doorgangtijd van de dikke darm van 95,6 naar 76,5 uur (P = 0,05). Dit effect was het duidelijkst in de sigmoïde- en rectale transittijden (P <0,007). De verandering in transittijd van 98,8 naar 87,1 uur in de placebogroep was niet statistisch significant (P = 0.282).

Conclusie: Lactobacillus casei Shirota kan de doorgangstijd van de dikke darm verkorten bij patiënten met een trage stoelgang.

Consistentie van de ontlasting
Naast de frequentie van stoelgang is ook consistentie van ontlasting een belangrijk onderdeel van een gezonde stoelgang. De consistentie van de ontlasting wordt voornamelijk bepaald door het fecale watergehalte. Hardere en droge ontlasting worden vaak ervaren als belastend ook als dit niet meteen gekoppeld is aan obstipatie of PDS.

Het interessante is dat de consistentie van de ontlasting sterk samenhangt met bekende microbioom-markers. Microbiële diversiteit in de darm neemt bijvoorbeeld af bij de hogere Bristol Stool Scale-scores (6-7), waarmee een diarree-achtige stoelgang wordt bedoeld.

Er zijn verschillende studies met de LcS  waarbij stoelgangpatronen zijn onderzocht zoals de frequentie van de stoelgang, de transittijd en de consistentie van de ontlasting.

Abstract

Krammer et al. (2011) Coloproctology 33: 109-113
Sakai et al. 2011
Tilley et al. 2014