Uitgelicht: Stoelgang en ouderen

Obstipatie is meestal een aandoening van de motorische activiteit van de dikke darm. De connectie met de darmmicrobiota ligt niet alleen in het feit dat bij mensen met obstipatie veelal lagere aantallen van lactobacillen en bifidobacteriën worden gevonden (Khalif et al. 2005). Ook de samenstelling van de microbiota lijkt nauw samen te hangen met de peristaltiek van het maag-darmkanaal (Barbara et al. 2005). En ook de productie van korte keten vetzuren (door darmbacteriën) en het metabolisme van galzuren zijn bijvoorbeeld belangrijk voor het verlagen van de pH in het darmlumen en bij het stimuleren van de darmbeweging.

Een review van 21 studies met probiotica bij in totaal 2656 proefpersonen met obstipatie liet gunstige resultaten zien: de frequentie van de stoelgang en de transittijd in de darmen waren significant verbeterd door suppletie met voornamelijk lactobacillen of bifidobacteriën (Miller et al. 2017).

Er zijn ook onderzoeken met de Lactobacillus casei Shirota (LcS) uitgevoerd bij het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en bij mensen met obstipatie, zowel klinische als fundamentele/mechanistische studies. Daarnaast zijn er enkele interessante, klinische studies die aantonen dat de LcS positieve effecten heeft op de consistentie van de ontlasting en de transittijd.

 

Aoki et al. 2014, Cassani et al. 2011
Koebnick et al. 2003,
Mazlyn et al. 2013,
Sakai et al. 2015,
Tsuji et al. 2014
Krammer et al. 2011
Sakai et al. 2011, van den Nieuwboer 2015