Twee iconen 85 jaar!

Al 85 jaar heeft Yakult wetenschap hoog in het vaandel staan. Science for Health, de wetenschappelijke afdeling van Yakult, brengt het belang van een goede darmgezondheid en probiotica al vele jaren bij gezondheidsprofessionals onder de aandacht.

Behalve Yakult wordt er dit jaar nóg een icoon 85: diëtist Anne Wipkink!
De perfecte aanleiding om Anne een paar vragen te stellen over haar loopbaan en interesse in darmgezondheid.

“In 1935 deed het eerste flesje Yakult zijn intrede in Japan en laat dat nu ook mijn geboortejaar zijn!” vertelt Anne. “We zijn allebei nog volop in bedrijf. Yakult dagelijks in de schijnwerpers en ik inmiddels wat meer op de achtergrond. Maar de belangrijkste overeenkomst: allebei dragen we voeding en de darmen een warm hart toe!”

Kun je iets vertellen over je keuze om diëtist te worden? Anne: “Deze zomer is het bijna 60 jaar geleden dat ik mijn diploma voor diëtist gehaald heb in Amsterdam. Waarom diëtist? In Sneek heb ik een opleiding gevolgd tot huishoudkundige voor inrichtingen. Er waren daarna maar een paar mogelijkheden om verder te leren: lerares bij het huishoudonderwijs of een vervolgopleiding als diëtist. Ik heb toen het laatste gekozen. We hadden een klas van 13 leerlingen en nog steeds zijn er goede contacten met klasgenoten!
Ik heb in mijn carrière onder andere gewerkt in de oncologie en veel internationale congressen bezocht. Ook na mijn pensionering heb ik nog meegeschreven aan het boek ‘Voeding bij kanker’ en heb ik op verschillende manieren mijn kennis over voeding ingezet bij VodiService.”

Waar komt je interesse voor de darmen en darmgezondheid vandaan? “Mijn eerste baan was in Delft waar ik mijn eerste patiëntencontacten had en alles deed volgens het boekje. Ook werkte ik in de keuken waar ik veel van de koks geleerd heb. Daarna ging ik werken in het LUMC in Leiden. Daar kon ik me specialiseren in diëtetiek bij maag-, darm- en leverziekten. Dat was voor mij totaal nieuw! Een groot voordeel voor mij was dat ik tegelijk werd aangesteld met een nieuwe maag-darm-lever arts. Wij werkten heel nauw samen. Onze patiënten waren jong en toen heb ik heel goed begrepen hoe belangrijk darmgezondheid is en welke positieve invloed voeding daarop kan hebben.

Anne gaat verder: “Ik ging ook meer vakliteratuur lezen en vertaalde dat naar de dagelijkse praktijk. Mijn motto was altijd: Van wetenschap naar het bord van de patiënt! De toen gebruikelijke adviezen van maag-darm-diëten werden totaal gewijzigd: van vezelarm naar juist vezelrijk. En dat wilde ik ook gaan doen en zeker goed onderbouwd. Maar, hoe vertel je je patiënten en de verpleging dat het roer om moest? Een echte uitdaging. Ik heb hieraan veel klinische lessen besteed!”

Wanneer hoorde je voor het eerst over probiotica? “Mijn liefde voor de maag-darmpatiënt was aanwezig en ik bleef nieuwsgierig en leergierig.  Zo las ik in 1993 dat een Japans bedrijf de consument kennis wilde laten maken met een nieuw product met bacteriën: Yakult. Daar moest ik meer van weten en nam contact op met jullie. Daar hoorde ik voor het eerst het woord probiotica. Ik hoopte dat dit een nieuwe mogelijkheid was voor de maag-darm-patiënt voor het verbeteren van de stoelgang. In het LUMC kreeg ik de ruimte en de mogelijkheid om probiotica toe te passen. Nu nog steeds wordt het veelvuldig geadviseerd.

Wat is je advies aan de gezondheidsprofessionals van nu? “Er zijn een aantal aspecten nodig om met plezier te werken. De belangrijkste: controle over je eigen werkzaamheden en discipline hebben. Blijf nieuwsgierig, leergierig en opgewekt!”

Anne Wipkink, diëtist: 
Tijdens haar loopbaan heeft Anne meerdere prijzen gewonnen, is ze erelid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten geworden en is er zelfs een prijs naar haar vernoemd: de Anne Wipkink Onderzoeksprijs.