In november 2017 vond het 1e Diëtisten- en Mondhygiënisten Congres plaats. Met ruim 230 deelnemers was het congres een groot succes! Op vrijdag 15 juni was er een verkorte versie van dit congres in de Yakult fabriek.

Diabetes van twee kanten bekeken
Ontstekingen in de mond kunnen een aanwijzing zijn voor diabetes. Wanneer bloedglucosespiegels schommelen en een diabetespatiënt slecht is ingesteld, is de bescherming tegen ontstekingen verminderd. Daarbij lijkt de aanwezigheid van bijvoorbeeld parodontitis een negatief effect te hebben op de bloedglucosespiegel. De behandeling van parodontitis en het normaliseren van de bloedglucosespiegel hebben dus direct invloed op elkaar. Het immuunsysteem (en ook de microbiota in de darm) speelt hierbij een belangrijke rol.

Welke mechanismes zitten hierachter? Wat is de connectie tussen leefstijl, het microbioom en diabetes en wat betekent dat voor de behandeling van zowel de mondhygiënist als de diëtist? Beide beroepsgroepen kunnen signaleren, doorverwijzen, samenwerken én kennis delen. De diabetespatiënt profiteert zo optimaal!

Bekijk de presentaties van de sprekers:

Mondgezondheid, dunne darm en diabetes, prof. dr. Michiel Kleerebezem

Parodontitis en diabetes, dr. Wijnand Teeuw