Archief: Congres Mond en Gezondheid: van twee kanten bekeken

Op 18 juni is het congres Mond en Gezondheid georganiseerd voor tandartsen en huisartsen.

Bekijk of download het verslag van dit congres nu!

Een slechte mondgezondheid vergroot het risico op ondervoeding, longontsteking en hart- en vaatziekten. En bij diabetici kan een slechte mondgezondheid de glucosespiegel ontregelen.  Uit onderzoek blijkt dat 80% van de verpleeghuisbewoners bij opname al een slechte mondgezondheid heeft. Dat betekent dat de problemen thuis al beginnen.

De oorzaken zijn multifactorieel en niet altijd even duidelijk aan te wijzen. Het kan gaan om klachten zoals een droge en pijnlijke mond veroorzaakt door een slecht passend gebit of door het slikken van bepaalde medicijnen. Of gebrek aan eetlust omdat iemand eenzaam is of niet goed voor zichzelf (meer) kan zorgen. Maar ook te lang doorlopen met (vage) klachten omdat de gang naar de tandarts te veel gevraagd is en ze de huisarts niet willen lastigvallen met iets kleins…

Tijdens dit congres brengen we huisartsen en tandartsen samen om over dit onderwerp te praten. Hoe is de stand van zaken, waar moeten we op letten en hoe kunnen we de samenwerking opzoeken? Gezonder oud worden: denk aan de mond!